Luxusná spoločníčka – kultúra stolovania

Dnes budeme pokračovať v začatej téme, ktorá sa týka spoločenského protokolu v praxi. Druhá časť bude venovaná kultúre pri stolovaní a pití.

luxusna spolocnicka


Pri svojej práci luxusnej spoločníčky sa stretnete s konzumáciou jedál a nápojov v rôznych reštauráciách, či baroch a aj spôsoby podávania občerstvenia môžu byť rôzne. Či už sa zúčastníte banketu, recepcie alebo párty a obslúžite sa sama pri bufetových stoloch alebo vás obslúžia pri slávnostnej večeri, bude pre vás veľmi prínosné a reprezentatívne, ak vás nikto neprichytí pri chybičkách, ktoré môžu poznamenať vás imidž.

Uvedenie k stolu


Pri vstupe do reštaurácie, vchádza vždy prvý muž, vo vašom prípade váš klient, ktorý vás uvedie do prostredia. Pokiaľ je galantný, pomôže vám vyzliecť si kabát a postará sa o jeho uloženie. K stolu vás uvedie časník, pokiaľ sa tak nestane, nájde miesto muž - sám alebo s vaším doprovodom. Pri sadaní si k stolu vám odsunie stoličku a prisunie ju tak, aby ste si mohla pohodlne sadnúť.

Časté chyby pri stolovaní


Sú to síce zábavné maličkosti, ktoré doma bežne robíme, ale v spoločnosti ako luxusná spoločníčka sa nesmiete pozabudnúť - chlieb nehryzieme ale odlamujme, pri jedení napr. omelety ho môžeme použiť pri naberaní jedla na vidličku. Omáčku nikdy nevytierame, šťavy zo šalátov alebo kompótom nedopíjame z misky. Pri naberaní jedla z mís, používame vidličku ktorá je v mise, nie vlastnú použitú. Nikdy si nenaberáme kopcom naložený tanier, aby sme nepôsobili nenásytne a tak, že sme sa priši na akciu len najesť. Neustále používame servítku, aby sme sa ubezpečili, že nám na ústach neostali zvyšky jedla, čo môže pôsobiť negustiózne, v prípade že je na stole látkový obrúsok, prestrieme si ho na kolená. Mále kostičky nevypľúvame do rúk, ale na vidličku a odkladáme ich na okraj taniera, tak isto kôstky z ovocia. Pri väčších kostiach z hydiny vysoký protokol nedovoľuje použiť pri konzumácii ruky, pri menej oficiálnych príležitosiach je to povolené. Špeciálny príbor používame pri jedení dezertov, rýb, ústríc, rakov. Lopatkovitý nôž umožňuje lepšie odlupovať rybacie mäso z kostí, raky môžeme oddeliť rukami. Pokiaľ ste si nie isté, ako sa príbor správne používa a ako sa špeciálnym nožom otvára ustrica, rozhliadnite sa nenápadne po stole - aby náhodou neskončila v tanieri vášho klienta. Dolievanie vína má na starosti časník, alebo taktiež muž, víno si v žiadnom prípade nedolievajte sama pokiaľ bude vo fľaši na stole, okolie by mohlo zapochybovať o vašej dobrej reputácii či triezvosti. Prekrížený príbor znamená, že jedlo ste nedojedli, súbežný príbor, že už ste dojedli a časník môže tanier odniesť, v prípade, že toto pravidlo neovládate, môže sa vám stať, že ostanete bez večere. Pri súbežnej komunikácii, sa jedlo konzumuje len v malých sústach, rozhodne nekomunikujte s plnými ústami.

Vyvarovanie sa spomenutých chybičiek, prispeje k budovaniu vášho imidžu luxusnej spoločnícky na vysokej spoločenskej úrovni.

Foto : www.pixabay.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára